Felix Gmelin

Professor (billedkunst)
Basert in Oslo, Stockholm and Sarajevo (f. 1962)

Felix Gmelin studerte billedkunst og maleri ved Kungliga Kosthögskolan i Stockholm, både BA og MA (1982-1988), og har undervist rundt konseptuelle tilnærminger om forholdet mellom kunsten og livet innenfor billedkunst, kunsthåndverk, maleri, installasjon, foto og video ved mange europeiske kunstskoler siden 1992.

Som kunstner benytter Gmelin maleri og video som et middel for å undersøke politisk symbolikk og språk, utopier og dogmatisme, og sammenligner moderne med tidligere tiders politiske aktivisme. Hans metode for å stille spørsmål ved estetiseringen av politikken gjennom historisk sammenligning som har blitt vist i en rekke ulike kunstinstitusjoner. Bl.a. ble det tilgjengelig for et bredere publikum gjennom utstillinger på Portikus, Frankfurt am Main, den 50. og 52. Veneziabiennalen og den 4. Berlinbiennalen.

Han er interessert i hvordan kunstneriske metoder kan brukes i tider med sosial endring, og hvordan sosial endring i sin tur kan bli en del av en personlig kulturell praksis – men også hvordan man kan lage retrospektive refleksjoner av utopiske potensialer av det 20. århundres produktive igjen – inkludert hvordan man kan gjenopplive tradisjonelle teknikker som har gått i glemmeboken.