Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Sindre Buraas.
Sindre Buraas.

Fremtidens folkebibliotek

Som en del av oppgradering av Halden sentrum ønsker Halden kommune seg nytt folkebibliotek. 11 studenter i interiørarkitektur og møbeldesign har utarbeidet innspill i debatten om hva et folkebibliotek bør være i fremtiden.

Halden kommune er midt i et kulturløft hvor flytting av biblioteket er et omdiskutert, hett tema. Biblioteket er planlagt flyttet til tidligere Halden Storsenter, som skal bli nytt kulturhus, men biblioteket ville gjerne bli i sitt gamle bygg i kulturkvartalet.

–Vi har Halden bibliotek som ramme, men jobber med løsninger som kan brukes hvor som helst, forteller Vigdis Ruud, emneansvarlig og førsteamanuensis i interiørarkitektur. –Derfor har noen studenter tatt utgangspunkt i det gamle bygget der biblioteket ligger nå og noen i storsenteret. Vi har gjennom ekskursjoner og foredrag jobbet med å finne identiteten til Halden og samtidig se på hva et bibliotek bør være i fremtiden. Samtlige studenter har tatt tak i at de vil inn i en beskyttet verden og være i fred på biblioteket – kontemplasjon er sentralt. Jeg tenkte det bare var meg som var gammeldags i min tankegang rundt dette, men det er kanskje ikke så rart at unge mennesker, som blir utsatt for så mange impulser og tilgjengelighet, søker mot ro og det å være beskyttet. Det at man må senke stemmen litt på biblioteket blir trukket frem som noe positivt.

Ruud og studentene har satt spørsmålstegn ved smertegrensen for hva et bibliotek kan inneholde.

–Nå for tiden skal bibliotekene være sosiale arenaer som driver med alt fra barne- og ungdomsgrupper til hjelp til nav-søknader. Vi har tatt utgangspunkt i at vi skal hjelpe til å stimulere til lesing. Vi har sett på lesegrupper, databruk og barneavdelinger ved ulike biblioteker. Studentene har laget forslag til hvordan man kan trekke seg tilbake til sin egen verden – noen inspirert av teppetelt, andre av skjulte innganger til nye verdener, som døren i klesskapet inn til Narnias verden. Det har også blitt trukket frem den gode følelsen av at mange gjør det samme, men hver for seg – det er en trygghet i en slik situasjon.

Prosjektene skal presenteres på et åpent møte i Halden, torsdag 18. oktober og noen av de skal også presenteres for Biblioteksentralen i Oslo.

–Jeg holder dette kurset som heter «Situasjon» for 1.– og 2.–års bachelorstudentene hver høst. De vi har samarbeidet med i år, Biblioteksentralen, Bibliotekforeningen og Halden bibliotek, har vært helt fantastiske. De har virkelig vært interessert i innspillene vi har kommet med. For studentene er dette en unik mulighet til å forholde seg til virkeligheten, de kommer i nærkontakt med brukerne og det setter i gang mange følelser og spennende prosesser. Vi kommer ikke med hele løsningen, men Halden får 11 innspill på hvordan biblioteket kan utformes. Etterpå står kommunen mer rustet til å ta avgjørelser.

Les også: Halden Arbeiderblad 19.10.2018: Studentene vil ha bikuber, Narnia og stier av betong i "nye" Halden bibliotek

Deltagende studenter:
Sindre Buraas, Finn Robert Jensen, Jens Kristoffer Bøyesen Vik, Cecilie Andresen, Nora Valmestadrød, Anna Marthea Øren, Nataliia Bilinska, Leonie Johann, Jon Oma Rasmussen, Johann Austad, Frida Moen Ødegård.