Nettleseren støttes ikke av khio.no, og siden kan vises feil. Vennligst oppgrader til en moderne nettleser. Hvis dette ikke er mulig, prøv å skru av javascript. Siden vil bli da enklere, men for det meste fungere.

Støttede nettlesere: Chrome 117, Firefox (Android) 118, Android WebView 117, Chrome 117, Chrome 116, Chrome 115, Chrome 114, Chrome 109, Edge 117, Edge 116, Firefox 118, Firefox 117, Firefox 91, Firefox 78, Safari/Chrome (iOS) 17.0, Safari/Chrome (iOS) 16.6, Safari/Chrome (iOS) 16.3, Safari/Chrome (iOS) 16.1, Safari/Chrome (iOS) 15.6-15.7, Opera Mobile 73, Opera 103, Opera 102, Opera 101, Safari (MacOS) 17.0, Safari (MacOS) 16.6, Safari (MacOS) 15.6, Samsung 22, Samsung 21

Javascript er skrudd av. khio.no bør fungere, men med et enklere grensesnitt.

Eva Celine Lynau fra 2. klasse design og tekstil ved Edvard Munch vgs sammen med bechelorstudent Alexander Sahr.
Eva Celine Lynau fra 2. klasse design og tekstil ved Edvard Munch vgs sammen med bechelorstudent Alexander Sahr.

Erfaringsutveksling mellom kommende designere

I tre uker har elever fra Edvard Munch vgs, med fordypning i design og tekstil, vært i praksis hos avgangsstudentene på bachelor klær- og kostyme ved Kunsthøgskolen. Munch-elevene har fått arbeidstrening og kontakter for fremtiden, bachelorstudentene har fått hjelp med avgangskolleksjonen og øvd seg på å være sjef.

-Vi gjør mye av de samme tingene på skolen vår, men dette er et steg videre. For eksempel allerede første dag i praksis her lærte jeg å sy på industrimaskin, forteller Eva Celine Lynau fra 2. klasse design og tekstil ved Edvard Munch vgs. – Jeg har blitt veldig inspirert og mer åpen for ting. Aleksander (Sahr) som jeg jobber for nå, har gjort noe som jeg har tenkt å stjele med meg, sier hun og ler.

De to holder på å tilpasse noen blå, frynsete trådremser. – Det er rett og slett en metode jeg oppdaget i fjor ved en feil, forteller Aleksander Sahr, 3. års bachelorstudent ved klær- og kostyme på Kunsthøgskolen. – Jeg bruker en metode som brenner opp cellulosefibrene og så ender jeg opp med disse frynsete trådene. Han ser på de fire elevene som jobber ved samme arbeidsbord og sier smilende, men professoraktig; – Ta vare på feilene dere gjør, de kan bli viktig. Alle humrer, men er enig i at oppdagelsen med frynsene er vel verdt å ta med seg.

Aleksanders avgangsprosjekt er en kritikk til uni-sexmote. – Det er i dag bare herreklær som er markedsført som unisex. Vi må ta tilbake styrken i det feminine inn i herreklær. Slik kan kvinner fremdeles beholde det feminine, men samtidig gå i klær som også menn kan gå med, sier han.

Gunstig samarbeid
– Det er jo litt ekstra spesielt for oss dette samarbeidet med Kunsthøgskolen. Vi holder til i lokalene som var bygget til Kunst og håndverksskolen i Ullevålsveien, der de holdt til før de fusjonerte og ble en del av Kunsthøgskolen sammen med blant annet Design, forteller Moi Schelle, lærer ved design og tekstil. -Det er en god erfaring for våre elever å assistere 3. års bachelorstudentene med å ferdigstille avgangskolleksjonen sin. Det blir litt som å gå på jobb. Kanskje knyttes noen kontakter, slik at når våre elever går ut av en høgskole om noen år, så kjenner de noen i miljøet, som er litt eldre.

I tillegg til faget design og tekstil, som er et 3-årig løp med studiekompetanse, har Edvard Munch vgs også de rene yrkesfagene blomsterdekoratør, gullsmed, design og trearbeid. – Vi drømmer jo om å få til et samarbeid med KHiO også på noen av disse andre fagene, sier en engasjert Moi Schelle og forteller at det i år er ni elever som er utplassert ved KhiO fra design og tekstil.

Peter Løchstøer, førsteamanuensis i klesdesign mener det er svært verdifullt for studentene på Kunsthøgskolen å øve seg på å være sjef, før de skal ut i arbeidslivet. – Å kunne lede et prosjekt og å kunne ta i bruk de ressursene en har rundt seg er en viktig del av Kles- og Kostymedesign-utdanningen på KHiO. Gjennom samarbeidet med Edvard Munch VGS får studentene god hjelp samtidig som de får prøvd seg på hva det vil si å ha medarbeidere i et prosjekt.

Han ser frem til å se avgangsvisningen som skal holdes 1. juni der både Master- og Bachelor-studentene viser sine kolleksjoner for bransje og publikum. Studentene, som samarbeider med elevene fra Edvard Munch, er Alva Brosten, Sigurd Braathen Dalen, Elnaz Khanmouradi Garagri, Sivan Hamalaw, Lars Terje Gudem Hansen, Eldbjørg Sved Skottvoll, Aleksander Sahr og Thalia Steffensen.

Mest mulig inspirasjon
– Mote er en ganske ny verden for meg – her føler jeg meg hjemme. Mange sier at design ikke er kunst, men det er faktisk det – her møtes alt; musikk, tekstil, billedkunst, foto. Design er rett og slett undervurdert som kunst, mener vgs elev Pedro Bjerke de Merédia. – Det er kunst og design jeg har anlegg for og jeg kjenner at jeg må bli motedesigner. Om 50 år tror jeg vi som er unge nå har gjort folk mer oppmerksom på og takknemlig for design og jeg valgte praksis hos Kunsthøgskolen rett og slett fordi jeg ønsker å samle mest mulig inspirasjon, studentene her har ennå ikke stivnet i et uttrykk. Jeg ønsker å bli en designer med mer enn en identitet, med mulighet for å skifte mellom et svart/hvitt uttrykk og så for eksempel skifte til crazy japansk.

Design er fremtiden
Lars Terje Gudem Hansen lager en menswearline, der han blant annet dekonstruerer kjøpte skjorter. - Jeg lager rett og slett hull i klærne, og denne mangelen på informasjon og overflater, gjør at mannen blir mer feminin, forteller han. Ved siden av står flere elever fra Edvard Munch og klipper i tynt, skjørt stoff, som skal bli en del av kolleksjonen til Lars. -Jeg må innrømme at det har ikke vært lett å gi fra seg ansvar, jeg er en kontrollfrik, men det har fungert veldig fint å jobbe med elevene fra Munch vgs.

En av de som klipper for Lars er Danica Elyssa, hun har tegnet klær og vært opptatt av mote og design siden hun var liten. – Jeg fikk seks i kunst og håndverk og kjenner at det er kjekt å kunne bruke min interesse i et skikkelig fag. Danica forteller at hun er veldig opptatt av bærekraftig og etisk handel, hun er blant annet ambassadør for TIP. Dette er LO, Virke og Handel og Kontor som har gått sammen med skoler og tekstilbransjen for å lage en læringsressurs - The Textile Interchange Project som har global handel spesielt i tekstilindustrien, som hovedtema.

-Om 10 år da er jeg 28, har eget ateliér, land er diffust – men jeg satser på å bli en verdenskjent designer som representerer Scandinavia på en gunstig måte, det er viktig for meg. Jeg tenker at det er viktig med så mye studier som mulig – for å stå på egne ben og å lære markedsføring, entreprenørskap, innovasjon, tenke nytt og skape eget merke, sier Danica, som ønsket seg til Kunsthøgskolen for å være sikker på å få være hands-on i praksisukene. Danica er ganske overbevist om at å bli designer er et sikkert yrkesvalg.
-Alle bruker jo klær, produktene kan produseres av maskiner, men det er oss designere som kommer til å ha jobb om 50 år. Disse fagene på kunst kommer til å bli tatt i bruk, det er jeg sikker på, ingen kan programmere en robot til å være kreativ, menneskehjernen kan ikke byttes ut, avslutter Danica Elyssa.

Avgangsstudentene på bachelor og master klær- og kostyme viser sine kolleksjoner på avgangsutstillingen som åpner 1. juni.